2015-04-11 Tankar får en Dyngbagges perspektiv

DyngbaggarHar inte varit flitig blogg-skrivare under våren trots många inlägg författade i tanken. Efter  gårdagens frukostseminarium på Entreprenörskapsforum, där Johan P Larsson, forskare Entreprenörskapsforum och lektor vid Internationella handelshögskolan i Jönköping, presenterade sin rapport Innovation utan entreprenörskap?  kom skrivlusten åter.

Som en hårt arbetande soloföretagare blev det omöjligt att inte nyttja den metaforiska liknelse som Sven-Olof Daunfeldt, forskningschef HUI Research och professor Högskolan Dalarna bjöd på i sin kommentar. Rapporten är en del i projektet med samma namn, som initierades av Entreprenörskapsforum under hösten 2014. Syftet är att, ur ett tillväxtperspektiv, utforska entreprenörens roll i innovationskedjan, med särskilt fokus på policyfrågor och företagsklimat. ”Från ax till limpa” således, och vad som vill till för att det ska bli gott och nyttigt bröd.

Att snabbväxande företag kallas gasellföretag är säkert bekant, men dagen till ära följdes bilden av det vackra djuret på savannen av en bild på hårt arbetande dyngbaggar, även de hemmahörandes i det ekologiska systemet på savannen. Vad symboliserade då den bilden? Jo, självklart alla vi småföretagare som stretar på i vår vardag. Även om vi arbetar hårt kommer vi kanske inte särskilt långa sträckor om man jämför med gasellen, men vi gör mycket nytta i det ekologiska systemet. Med tanke på vad dessa små individer hinner uträtta på kort tid är det en smickrande liknelse. Som panelen mycket riktigt konstaterade kan en dyngbagge i den entreprenöriella ekologin omvandlas till en gasell, icke att förglömma.

Det var en innehållsrik morgon och många av de kärnämnen som Svahn Konsult Utveckling & Utbildning lägger vikt vid lyftes fram. Ett långsiktigt perspektiv i företagande och humankapitalet som företagets viktigaste tillgång hör dit. Inte minst uppehöll sig diskussionen vid flera tillfällen kring det faktum att tjänsteinnovationer fortfarande är ett eftersatt område och hinder för varumärkesregistrering och patentering i allmänhet. Som alltid i sammanhang som detta, när ämnen som samband mellan innovativt tänkande och entreprenörskap är aktuellt, vill jag med emfas hävda att det är på förskolan grunden läggs.

För några år sedan hade jag förmånen att bli guidad runt på en förskola av en liten flicka som verkligen hade koll på verksamheten och dess möjligheter. När vi kom till ett av rummen berättade flickan för mig att här spelade de spel och liknande. På hyllorna stod en mängd färgglada lådor av skilda storlekar prydligt och lockande. Jag frågade flickan vilket spel som var hennes favorit? Hon stannade till, funderade allvarligt på min fråga en stund och tog sedan bestämt min hand. Snabbt drog hon med mig  till ett annat rum i lokalen och vi stannade så vid ett skåp. Flickan gav pedagogen vi hade i sällskap några kortfattade instruktioner om vad som skulle fram ur skåpet. Målmedvetet och snabbt monterade flickan så samman en konstruktion med en sittbräda, plastpåse och sugrör som viktiga byggdelar. När det var monterat och klart satte sig pedagogen på signal av flickan på sittbrädan och flickan började blåsa i sugröret. Till min häpnad såg jag pedagogen lyfta från golvet med hjälp av den efterhand luftfyllda plastpåsen och faktiskt fattade jag nog inte riktigt hur det kunde gå till!  Vad jag såg framför mig gjorde mycket starkt intryck på mig och fyller mig fortfarande med glädje när jag tänker på det. Barnen och pedagogerna på förskolan hade tillsammans skapat ett projekt där de med enkla medel förklarade sådant som vad hydralkraft är och andra banbrytande innovationer som påverkat samhällsutveckling. Det är ju KUL med uppfinningar!

Ingen skulle väl bli det minsta förvånad om den lilla flickan en vacker dag stegar in på PRV med en ny banbrytande uppfinning under armen.  Måhända fortsätter hon att fokusera på själva uppfinnandet och slår sig ihop med en entreprenör som förstår sig på att paketera uppfinningen till en säljande produkt.

2015-04-10 Entreprenörskapsforum kopia

Från vänster Sven-Olof Daunfelt, Johan Eklund, VD Entreprenörskapsforum och professor JIBS, moderator och Johan P Larsson