Design thinking – Ett sätt att öka innovationskraften?

ESBRI’s öppna föreläsningar om entreprenörskap och småföretag – Estrad, är ett återkommande prioriterat tillfälle till kunskapspåfyllnad och nätverkande. ESBRI firar snart  20-årsjubileum och jag tycker det var nyss de firade 5-årsjubileum. När jag började hänga där hade stiftelsen startat drygt ett år tidigare.

Dagens föreläsning, Design thinking – Ett sätt att öka innovationskraften!”? handlade om design thinking och så här skriver ESBRI’s Jonas Gustavsson om dagens ämne och föreläsning:

”Design thinking är ett sätt för företag att bli mer innovativa. ”Metoden” har sitt ursprung i Silicon Valley, med band till Stanford och Apple, men används allt mer även i Sverige.”Tanken med design thinking är att lösa problem med inspiration ifrån hur designer arbetar. Användarfokus är centralt. Första steget i en tänkt arbetsprocess är ”empati”, att skapa band till användarna på ett djupare plan. (…)

Ett känt exempel som Carlgren och Elmquist tog upp var hur General Electric använde design thinking för att förbättra situationen för barn som ska MR-röntgas. Det är såklart ingen rolig situation för någon av de inblandade. Barnen mår ofta dåligt, är oroliga och rädda. Föräldrarna är garanterat oroliga. Personalen ska hantera en komplex situation, och hoppas att det inte ska vara något allvarligt. General Electric frågade sig om de kunde göra något för barnen. Ingången i det blev att försöka förstå barn, inte bara just i röntgensituationen, utan att mer allmänt fråga sig: Vad gillar barn att göra? Vad tycker de är kul, vad leker de med? De kom fram till att många barn tycker att äventyr är kul, och bestämde sig för att försöka använda det på något sätt för att göra röntgensituationen mindre läskig. Det landade i att röntgenapparaten designades om till ett piratäventyr.” Läs hela inlägget på ESBRI-bloggen

IMG_1138Har ni förresten utforskat alla kunskapskällor som finns på ESBRi’s hemsida ännu? Själv har jag kommit på ett utmärkt sätt att förena nytta med nöje genom att titta på ESBRIs webb-tv när jag sitter och harvar på innecykeln inför TjejvätternFriskis&Svettis. Planen är att först se de föreläsningar jag grämer mig över att jag missat, som ”Kreativ på jobbet – så funkar det”, Filosofie doktor Leif Denti, Göteborgs universitet, från 15 mars 2016 och sedan favoriter i repris – Ingen nämnd, ingen glömd. Något så urbota tråkigt som att sitta på den cykeln har nu plötsligt blivit något roligt jag längtar till!

2016-04-19 Yves Klein, %22Blå Svamprelief%22 (1960)Dagen innan ledde ett inställt möte till en sväng förbi Moderna Museet på Skeppsholmen. Tyckte det var en lämplig uppvärmning inför föreläsningen. Till min glädje hängde åter ett av Yves Kleins verk i fasta utställningen. Dock bara en av de tre blå, som för alltid bildar en enhet för mig. Visste ni förresten att Klein sökte och fick patent på den blå färgen han arbetade med? Den fick namnet International Klein Blue.